Orion college & Gazo gezondheidscentrum

Drostenburg, Amsterdam

Aan de Drostenburg zijn een gezondheidscentrum en een onderwijsinstelling gecombineerd in één multifunctioneel gebouw. 

In Gezondheidscentrum Venserpolder (GAZO) werken huisartsen nauw samen met andere zorgcollega’s zoals fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, psychologen en diëtisten.

Het gezondheidscentrum is op de begane grond gesitueerd met entree op de hoek. De entree ontsluit een centrale ruimte waar receptie, wachtruimte, apotheek en logopedisten op aansluiten. Vanuit de entree wordt ook de linkervleugel betreden waar alle overige specialisten hun praktijkruimten hebben en verschillende ondersteunende functies met elkaar delen.

ORION College Drostenburg is een school voor speciaal voortgezet onderwijs met een praktijkafdeling, een VMBO en een HAVO. De school is bedoeld voor langdurig zieke leerlingen, lichamelijk gehandicapte leerlingen en leerlingen met internaliserende gedragsproblemen.

Het Drostenburg College ligt als separaat volume bovenop het gezondheidscentrum en heeft haar entree gesitueerd aan de andere hoek van het gebouw. De entree komt direct uit in de aula vanwaar ook het achtergelegen speelterrein wordt betreden.

Bovenop de aula ligt het gymlokaal als kloek volume waarmee de entree van de school wordt gemarkeerd. De lokalen zijn gelegen aan een breed leerplein, waar ook tijdens lesuren gebruik van wordt gemaakt. De lessen in groepen van maximaal 15 leerlingen vinden zowel binnen als buiten het lokaal plaats.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Cortese Capital
Programma: 1.200 m2 BVO gezondheidscentrum, 3.500 m2 BVO onderwijs
Ontwerp: 2013
Realisatie: 2017
Belegger/eindgebruiker: Stichting Gezondheidscentra Zuidoost (GAZO), Stichting Orion: Openbaar Speciaal Onderwijs Amsterdam
Aannemer: Averesch BV
Constructeur: EversPartners
Installatieadviseur: Warmtebouw technische installaties
Elektrotechniek: Van Den Pol
Beelden: Rob van Esch

clear