Het Boegbeeld op Scheveningen

Treilerweg / Treilerdwarsweg, Den Haag

Op woensdag 29 april 2020 is de bouw gestart van Het Boegbeeld op Scheveningen. In het complex in het oude Havenkwartier komen 128 woningen en enkele bedrijfsruimten. De ontwikkeling is gelegen tussen de Treilerweg en Treilerdwarsweg.

De drie tot vier lagen tellende panden op straatniveau hebben een gevarieerd uiterlijk, geïnspireerd op de al even afwisselende bebouwing in het oude Havenkwartier Noord. Dit deel van Scheveningen wordt van oudsher gekenmerkt door vele gebouwtypen (pakhuizen, woningen, werkplaatsen, winkels en utilitaire gebouwen) en een ratjetoe aan bouwstijlen. Door de straatwand aan te helen in een passende stijl wordt de identiteit van het Havenkwartier hier weer hersteld.
In het lagere deel van het bouwblok wordt ook het pand van het beroemde visrestaurant Weduwe van der Toorn opgenomen. Dit pand wordt hersteld volgens diens oorspronkelijk ontwerp, met hoge gemetselde dakrand in plaats van de huidige houten dakrand.
Sluit het onderste deel zowel qua ontwerp als schaal aan op de omgeving, het volume dat erbovenop wordt geplaatst zoekt meer een relatie met strand, de zee en de duinen. Dit langwerpige volume heeft twee koppen. Één kijkt over zee, de ander richt zich naar de stad.

Het programma bestaat uit 63 koopwoningen, 58 huurwoningen, zeven woon-werkateliers en drie bedrijfsruimtes. Verder krijgen de bewoners de beschikking over een parkeergarage, fietsenstalling en een gemeenschappelijke binnentuin.

Projectgegevens
Opdrachtgever: NU Projectontwikkeling BV
Programma: 63 koopwoningen, 58 huurwoningen, 7 woon-werkateliers en 3 bedrijfsruimten
Ontwerp: 2014
Realisatie: medio 2022
Aannemer: Stebru Bouw BV
Constructeur: Broersma Bouwadvies
Bouwfysisch adviseur: Wolf Dikken adviseurs
Installatieadviseur: Spindler
Landschapsontwerp: Lindeloof | Tuin- en landschapsarchitecten BV
BIM Management: MAD modeling and design
Beelden: WAX

clear