Dijkappartementen

Groene Hilledijk, Rotterdam

Ter hoogte van het voormalig Daniel den Hoed ziekenhuis krijgt de Groene Hilledijk een evenwichtig straatprofiel. Een stedelijke wand van vergelijkbare maat als de overkant wordt toegevoegd.

De drie langgerekte bouwblokken worden horizontaal geleed door uitgesproken portieken. De portiek typologie is afgekeken van de overkant en dankbaar ingezet om een bijzondere ontsluiting te maken met veel licht en transparantie.

Aan de portieken liggen levensloop bestendige woningen. Om op straat een prettig gevoel van sociale controle te krijgen, worden grote raamopeningen met lage borstweringen toegepast. De opgetilde plint voorkomt daarentegen dat voorbijgangers direct de woonkamers inkijken. In de doorzonwoonkamers kan er kruislings geventileerd worden en is er direct toegang tot de ruime terrassen op de zon aan de achterkant.

In de ritmiek van de gevel is dezelfde methodiek toegepast als bij omringende bebouwing aan weerszijde. Hierbij worden staande gevelopeningen gerepeteerd en met smalle penanten van elkaar gescheiden. Middels subtiele plastiek in metselwerk en plint worden de verschillende richtingen in de gevel benadrukt.

Projectgegevens
Opdrachtgever: SWZ / Revitalisatie Rotterdam BV (in opdracht van Impact Vastgoed)
Programma: 56 woningen van ca. 60-85m2, totaal ca. 4.230m2 GO
Ontwerp: 2018
Constructeur: Zonneveld ingenieurs
Bouwfysisch adviseur: DGMR
Installatieadviseur: HORI Raadgevend Ingenieursbureau BV
Beelden: VWVL / WAX

clear